CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, September 9, 2007

DUNIA BISU YANG KELAKAR.

Di antara koleksi-koleksi hebat Aza...
Kartunis Popular- Aza.


Karya :Aza yang tetap best.

Aza...satu nama yang cukup besar dalam arena kartun khususnya bagi kartun bisu. kartunis Aza ni anak peneroka kat Felda Padang Piol. Dekat dengan felda aku (Felda Sg. Retang) tapi aku tak penah lagi jumpa beliau. kartunis Aza sememangnya berbakat besar dalam lukisan kartun bisu. ini kerana bukan mudah hendak menghasilkan kartunis bisu ni...silap-silap orang tak paham.


Nama sebenarnya Abdul Razak b. Sofhi @ Subhi. Beliau dilahirkan di Sanglang, Kedah pada tahun 1966., dan kemudiannya dibesarkan di Jerantut, Pahang Darul Makmur. Beliau mula berkarya sejak zaman persekolahan lagi. Kartun pertama beliau terbit buat pertama kalinya di Majalah Gila-Gila pada tahun 1984. Aza satu nama yang cukup popular dengan kartun-kartun bisu. Beliau boleh di umpamakan seperti jelmaan Sergio Aragones iaitu salah seorang pelukis kartun mexico yang terkaya di USA.

Hingga kini Aza masih setia berkarya untuk Majalah Gila-Gila walaupun ramai rakan seangkatannya dulu sudah membawa haluan masing-masing. Aza tetap Aza yang dulu penuh dengan karya tanpa suara yang menghiburkan hati . Antara karya Aza yang cukup popular dan diminati ramai hingga kini ialah Belek Belek, Aza Looks At…, Aza’s Jokes, Fiesta, GG Looks At… dan satu karya hasil Kolaborasi beliau dengan kartunis Ujang iaitu Welcome to Malaysia. Aza boleh dikatakan juga sebagai Otai dalam menghasilkan kartun tanpa suara. Karya-karya beliau menjadi rujukan kepada pelapis-pelapis baru yang ingin menhasilkan kartun bisu.

Aza berjaya menyebabkan pembaca tertawa dengan jenaka bisunya yang cukup bersahaja. Kini Aza cuba menghasilkan karya berdialognya yang terbarunya di dalam Majalah Gila-Gila iaitu Sesat Di Kuala Lumpur dan mencipta satu lagi sejarah baru dengan karya KOMANNA hasil sentuhan beliau dan rakan lamanya Ujang.


Ketika saya pulang ke Felda, di Jerantut. Saya berasa amat bangga dan kagum dengan Aza kerana kartun beliau menghiasi papan tanda Kempen anti Dadah di kawasan Felda.


Kehebatan kartunis Aza berjenaka melalui karya kartun bisu masih belum dapat ditandingi. So, kepada yang malas membaca...boleh dapatkan koleksi Aza yang penuh dengan keceriaan. kini beliau sedang merancang satu projek bersama kartunis Don dan rakan-rakan. maklumat lanjut ada di - http://blog.oraet.com/2007/08/29/dons-gang-cartoon-caricature/
0 comments: