CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, June 25, 2009

ANIMASI MAT KACAU
Animasi Mat Kacau Muncul mulai November sebanyak 26 episod dalam bentuk animasi 2D.
DARIPADA hanya watak sampingan dalam program kanak-kanak, Gerak Geri Gasing, Mat Kacau muncul antara karakter paling dikenali di saluran Astro Ceria. Peranannya untuk mengganggu atau mengacau peserta dalam rancangan popular kendalian Abang Zoey itu akhirnya meletakkan Mat Kacau sebagai karakter yang dominan dan diminati. Justeru, tidak menghairankan apabila tiba-tiba Astro Ceria mengumumkan pembikinan sebuah siri animasi berdasarkan karakter yang sentiasa muncul dengan seragam berbelang-belang berkenaan. Melihat kepada populariti watak Mat Kacau, di mana saja kemunculannya, tentunya penghasilan program animasi terbabit keputusan paling tepat diambil stesen televisyen berbayar itu.

Sejarah buat Astro

Jika diimbas kembali ke sekitar tahun 1995 hingga 1996, Astro telah memperuntukkan untuk melabur mendapatkan siri animasi Lat The Kampung Boy dan selepas 13 tahun, Astro sekali lagi melabur untuk yang terbaru, siri animasi Mat Kacau.

"Kami (pihak Astro) melihat animasi merupakan satu lagi cabang seni dan ia termasuk dalam peruntukan tahunan RM300 juta yang dirancang untuk rancangan-rancangan hiburan di Astro.
"Untuk siri animasi terbaru, kami rasa berbangga kerana Mat Kacau menjadi titik mula fasa terbaru di Astro. Apa yang akan kita saksikan di sini ialah kegiatan Mat Kacau mengganggu dan membuli rakan-rakannya.
"Kita merancang tayangannya pada akhir tahun ini bagaimanapun proses menghasilkan animasi tersebut memakan masa yang panjang dan rumit. Apapun, kita harapkan Mat Kacau mampu menjadi produk yang berjaya di Astro," katanya.
Untuk permulaan, siri animasi Mat Kacau bakal bersiaran selama 26 episod dan setiap episod, siri tanpa dialog yang diusahakan pembikinannya bersama syarikat multimedia, Inspedia.


Kenali watak-watak dalam animasi Mat Kacau:

Dina
Seorang individu yang suka menolong rakan-rakannya ketika kesusahan. Dia adalah ketua darjah di dalam kelasnya.

Boboy
Fizikalnya yang buncit menyerlahkan lagi bahawa dia seorang yang kuat makan. Dia juga kebal daripada dikacau oleh Mat Kacau.

Judy
Wanita yang menjadikan sukan sebagai hobi utamanya.

Amber
Keayuannya menjadikan Amber sangat digemari oleh sesiapa saja. Merah jambu adalah warna kegemarannya.

Van
Seorang budak lelaki yang tidak pernah lekang daripada permainan komputer. Dalam ramai-ramai, dia selalu memiliki gajet berteknologi paling terkini.

Miss Agnes
Watak guru kepada kanak-kanak di dalam animasi Mat Kacau.

Auntie Lim
Seorang yang garang dan ditakuti. Sudah tentu, kerana dia adalah pengetua sekolah.

Omar
Watak lelaki dewasa yang sering berada di samping kanak-kanak ini.


sumber :
Akhbar tempatan

0 comments: