CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, June 12, 2008

DIN BERAMBOI

- majalah DIN BERAMBOI-

(Mior Ahmad Fuad)


- koleksi DIN BERAMBOI-
(UJANG)


Buku Sawancara Din Beramboi -

( tulisan Mior Ahmad Fuad)

karektor Din Beramboi

( Lukisan Ujang)


? SIAPAKAH SEBENARNYA DIN BERAMBOI?

ADAKAH WATAK INI BENAR-BENAR WUJUD???

SUATU ketika dulu pada awal 1990-an, nama Din Beramboi cukup popular. Watak ini menjadi kegilaan pada ketika itu. Namun begitu watak Din Beramboi menjadi lebih misteri apabila ia diperebutkan.

SEJARAH AWAL PENCIPTAAN KAREKTOR WATAK DIN BERAMBOI.

Idea untuk melukis watak Din Beramboi dalam bentuk kartun bermula pada tahun 1987. Ketika itu, Ibrahim Anon (ujang) yang merupakan pelukis kartun majalah Gila-Gila sedang menuntut Pengajian Seni Kreatif di USM Pulau Pinang. Disanalah buat pertama kalinya beliau mendengar kaset interview dengan orang gila yang sangat popular dikalangan mahasiswa. Malahan kaset itu juga cukup popular di semua pusat pengajian tinggi.

Namun tidak siapa dapat memastikan dari mana kaset tersebut didapati. Isi kaset itu ialah temuramah dalam dialek negeri sembilan dengan orang gila yang menggelarkan dirinya Din Beramboi. Dalam temubual itu, Cara orang gila tersebut menjawap soalan-soalan yang diajukan cukup melucukan.

Dari sinilah timbul idea Ujang untuk melukis watak Din Beramboi ini. Pada awalnya iaitu dalam tahun 1988, beliau cuba mempopularkan watak kartun Din beramboi ini di majalah Gila-Gila. Watak ini telah diberi kolum khas dalam Isu Gila-Gila 325, keluaran 15 MAC 1992, Bumper Raya “Super Selebet Hari Lebaran” pada muka surat 8 dengan artikel bertajuk “Siapakah Professor Serba Tau?” .
maklumat lanjut link-
http://jibam.cesb.net.my/2007/04/11/din-beramboi-di-gila-gila/

Pada Januari 1994, selepas keluar dari Majalah Gila-Gila, beliau terus mempopularkan watak Din beramboi dalam Majalah kelolaan beliau sendiri dengan mengambil nama samaran beliau iaitu UJANG bersama motto Majalah Lawak Antarabangsa. Majalah UJANG ketika itu, diterbitkan oleh Kharisma Publication Hood iaitu sebuah kompeni yang masih baru bagi bidang penerbitan, tetapi dalam bidang teknologi tinggi KHARISMA Group of Companies mempunyai empayarnya sendiri. Kharisma Group of Companies telah bertapak berpuluh tahun dengan rangkaian syarikat di beberapa buah Negara luar.


Pada keluaran pertama Majalah UJANG lagi, beliau telah memperkenalkan watak ini sekaligus dijadikan maskot majalah tersebut. Sejak itu watak Din beramboi seakan-akan memberi satu fenomena baru yang luar biasa dalam dunia kartun dan humor.Ketika mengelola Majalah UJANG juga, beliau sempat menghasilkan 2 kaset rakaman Din Beramboi iaitu Radio 9 Din Beramboi dan Din Beramboi Live in Seremban. Kedua-dua kaset ini mendapat sambutan luarbiasa. selain itu terdapat juga 3 koleksi Din Beramboi diterbitkan. Salah satu Sebab jualan majalah UJANG mencatatkan rating yang tertinggi berbanding majalah kartun dan humor lain ialah kerana keberkesanan watak maskot Din Beramboi yang berjaya menambat hati pembaca Majalah tersebut.

Di saat watak ini mencapai puncak popularitinya, Muncul individu bernama Meor Ahmad Fuad Meor Badri yang mendakwa watak Din Beramboi sebenarnya ciptaannya. Ianya telah diciplak. Menurut Meor Ahmad Fuad, nama sebenar watak ciptaannya itu ialah Din Beramboi Alai Berjanggut. Menurut meor lagi, beliau membuat rakaman Din Beramboi itu secara santai dengan menggunakan alat perakam biasa. Kemudian dia meminta tolong rakannya menguruskan rakaman tersebut supaya menjadi lebih cantik. Tahu-tahu cerita Din Beramboi ciptaan beliau itu sudah tersebar luas. Maka berlakulah perebutan watak Din Beramboi tersebut. kontroversi ini turut digembar gemburkan oleh Media cetak dan elektronik.


Saat itu tiada siapa yang tahu kebenarannya hinggalah perkara ini berlanjutan ke mahkamah. Akhirnya Ujang menarik diri daripada perebutan watak itu. Menurutnya tidak mungkin beliau menjerat diri dengan kebodohan jiwa yang tidak terbatas.Bagi Meor pula, nama Din Beramboi tersebut seolah-olah memberi satu sinar baru dalam kerjaya seninya. Beliau mula mendapat perhatian. Pada tahun 2000, Meor tampil dengan album celoteh bersama Aznil Nawawi berjudul Sawancara Aznil Dengan Din Beramboi. Album itu yang diterbitkan oleh Kirabagus diedarkan oleh PonyCanyon.


Selepas itu pada 2002, beliau tampil pula dengan album Din Beramboi Cari Makan yang memuatkan lagu dan sketsa terbitan Broadway. Kebolehan luarbiasa Meor Ahmad Fuad Meor Badri ialah beliau mampu meniru pelbagai gaya suara. Beliau pernah menjadi penyampai di stesen radio THR pada 1996. Sewaktu bertugas di stesen radio tersebut, beliau popular dengan program Ronda-Ronda.


Meor juga pernah melukis karikatur untuk majalah Din Beramboi yang pernah diterbitkan selepas kontroversi watak tersebut (tetapi hanya berjaya terbitan lapan isu sahaja) Majalah Din Beramboi @ Din Lawak diterbitkan oleh Tempo Publishing, 1997 Petaling Jaya. Beliau juga pernah mengeluarkan buku Siri sawancara eksklusif Din Beramboi/Mior Ahmad Fuad yang diterbitkan oleh Melati Publishing, Kuala Lumpur pada tahun 1995. Sehingga hari ini Meor Ahmad Fuad Meor Badri masih menggunakan nama samaran Din Beramboi buat dirinya.


Apapun, biarlah watak Din Beramboi ini menjadi lipatan sejarah buat semua kerana bukan niat aku mengenang kisah lama. Aku berpendapat bahawa watak Din Beramboi ini cukup meninggalkan kesan di hati pembaca-pembaca majalah kartun dan humor tempatan ketika era kegemilangannya suatu ketika dahulu.7 comments:

dina said...

aku ingat kisah ni. dan aku rasa Ujang yang mencipta Din Beramboi ni... tapi menghairankan tak pula si Din Beramboi Alai Berjanggut tu mintak royalti kat Majalah Ujang (MOY) sebab masih guna watak Din Beramboi kat dalam majalah tu.

Sukatikaulah said...

`Apa bila datang kebenaran yang bathil akan musnah`.Kita sama-sama lihat jika umur panjang.

animaTOT said...

tapi Din Beramboi yang kononnya ori tu sangatlah tak kelakar.

patutnya kau ditembak dengan senapang gajah..eh..silap

patutnya hakim tu panggil peminat-peminat jadi saksi.

din beramboi paling kelakar..itu yang berhak dapat.

Jonjenin said...

Sabar ajelah bro.
secara peribadinya, Aku yakin DIN BERAMBOI yang dipopularkan oleh bro. Ujang dulu kekal dalam jiwa peminat kartun dan humor. Sentuhan org lain mungkin agak hambar dan tidak berjiwa.

Empayar baru bakal menjelma nanti dengan UJANGONLINE !!!

wanz ah ken said...

din beramboi,sempoi!!

Mak Su said...

saya kenal Din beramboi sebagai satu watak dalam majalah gila-gila.... watak itu lebih melekat di jiwa saya. jum baca kenang-kenangan saya kat ceritakosong :)

54613458656 said...

免費無碼卡通影片
成人情侶自拍的性愛影片
成人情侶自拍的性愛影片
免費a片卡通線上觀看
成人情侶自拍的性愛影片
情色AV影片
h漫卡通a漫卡通
h漫卡通a漫卡通
免費a片卡通網